CREATE

Fairfax Road

Fairfax Road

Fairfax House replaces a modest 1930s bungalow, which sat on a generous plot that the family had lived in for 10 years, always with the idea of creating a new family home on the site.

Following close consultation with the council and many design iterations with the client., planning permission was granted first time in this sensitive location. The proposal is for a contemporary dwelling that is based on a series of banded layers, that allow for a light filled interior and a dynamic and interesting external appearance.

Elements from the layers are extended to form balconies and overhangs, which animate the design whilst providing privacy to the neighbouring properties. Whilst the design is a different style to the neighbouring properties, the design echoes some of the details of the surrounding buildings.

The white render details above the doors and windows of the neighbouring buildings, which are strong features, are picked up in the white render frames on the new proposal. The main material of the surrounding buildings is brick and the timber cladding and louvers will provide a similar tonality and level of texture on the new building. The infill between the white render bands is formed from vertical timber louvers and glass. The timber louvers are used both over the solid elements and the glass to create a changing pattern of light and reflectivity.

The internal design creates a mix of open plan and smaller space spaces with big sliding panels allowing the space to be transformed. The rear elevation faces the new landscaped gardens and the sliding doors allow both a physical and visual connection to this space.

Completed: 2015
Floor Area: 5100 sq ft.
Client: Private

All
Adapt
Transform
Create
Imagine
All
Adapt
Transform
Create
Imagine